Kautonen ensimmäiseen maailmancup-kisaansa Calgaryssa

Viikonloppuna kisataan kaikkien aikojen ensimmäinen Calgaryssa järjestetty slopestylen maailmancup-kisa, joka on myös kaikkien aikojen ensimmäinen maailmancup Suomesta ainoana laskijana kisaan osallistuvalle, nuorten maajoukkueen hyvinkääläiselle Valtteri Kautoselle.

Kautonen on jo Calgaryssa ja tunnelma on odottava:

- Ihan hyvillä fiiliksillä lähden ensimmäiseen maailmancupiin. Paljon ammattilaskijoita täällä, ja saa nähdä mitä ne tuolla laittaa menemään. On ihan hienoa päästä näihin aikuisten kisoihin: onhan tämä ollut jo pitkän aikaa tavoitteena. Toivotaan, että homma jatkuu samalla tavalla, ja pääsen vielä moniin maailmancupeihin.

Maajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen odottaa kisasta kovatasoista, vaikka suomalaisedustus onkin vähäinen:

- Hyvä kattaus laskijoita on paikalla, eli miehissä on kova kisa tulossa. Tämä on Valtterille ensimmäinen maailmancup-kisa, eli sinne lähtee nuori mies tulikokeeseen. Tällä ja viime kaudella Valtteri on osoittanut tosi hyviä otteita nuorten puolella: hän on koko ajan kehittynyt laskijana ja junnuolympialaisten temppujen perusteella pystyy ihan haastamaan finaalitasolle asti. Reileissä hän on tosi tekninen, ja hyppyreistä lähtee useampi 1260. Kiva nähdä, miten maailmancup-hommissa lähtee taittumaan. Toivotaan Valtterille ehjää onnistumista, ja eiköhän sellainen näillä näytöillä saada. Sitten mennään klassisesti, että mihin se riittää. Hyvä koeponnistaa kansainvälistä kärkeä vastaan ja katsoa, millaista oppia sieltä on hänelle tulossa. Hienoa, että tämä mahdollisuus hänelle saatiin, Koskinen kommentoi.

Valtteri Kautonen on syntynyt vuonna 2002 ja on Hyvinkäältä kotoisin. Kautonen sijoittui äskettäin nuorten olympialaisissa slopestylessä seitsemänneksi. Hänen paras sijoituksensa nuorten kisoissa on viime vuoden nuorten MM-kisojen big airin neljäs sija. Lisäksi hän voitti juuri ensimmäisen Suomessa järjestetyn World Rookie Tourin kisan QKLS Rookie Festin Rukalla.

Kautosen seurakaveri Henna Ikolalta Sputnik Hyvinkäältä riittää hänestä paljon kerrottavaa:

- Valtteri on laskijana älyttömän määrätietoinen ja kyllä siitä on aina nähnyt, että siitä tulee sikakova. Nyt viime vuosina se on kehittynyt vielä paljon enemmän. Maailmancupiin Vade lähtee tosi innoissaan, ja se on puhunut jo pitkään, että aikuisten kisat kiinnostaa paljon eikä malta odottaa, että pääsee kisaamaan kaikkien isojen tyyppien kanssa. Luonteeltaan se on uskomaton: suusta tulee aina vaikka mitä mutta on itse sairaan nöyrä. Omien sanojen mukaan hän ei halua juoda ja haluaa elää terveellisesti, että pysyy räväkkänä. Aika uniikki tyyppi myös siinä, ettei sitä muiden mielipiteet kiinnosta. Laskiessa pitää raksahousuja ja skuuttaa kesät, vaikka muut siitä hänelle sanovat varmaan päivittäin. Valtteri tekee just mitä itse huvittaa, ja sillä on kirkas tulevaisuus edessä.

Calgaryn maailmancupin karsinnat lasketaan perjantaina 14.1. ja finaali sunnuntaina 16.1. Finaali näytetään suorana Yle Areenalla klo 21.55 alkaen.

Aikuisten maajoukkueen viralliset tukijat ovat Ruka ja Pihlajalinna.

Ajankohtaista