Rinnekangas ja Rukajärvi molemmat seitsemännelle sijalle Norjan X Games -big airissa

Hafjellissä Norjassa laskettiin tänään X Games -kilpailun big air, johon Suomesta oli kutsuttu Rene Rinnekangas ja varasijan kautta Enni Rukajärvi. Molempien kisa sujui samankaltaisesti: jamityyppisessä kisassa alkuun tuli molemmilla hieman hapuilua, jonka jälkeen saatiin hienoja onnistumisia. Sekä miehissä että naisissa taso oli kuitenkin niin kova, ettei se riittänyt kummallakaan seitsemännettä sijaa korkeammalle.

Ensin laskettiin naisten kisa, jossa Rukajärvi kaatui kolme ensimmäistä hyppyään. Neljännellä hän sai hienosti tehtyä backside 900 ja viimeisellään caballerial 900. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän teki kaksi eri 900-temppua samassa kisassa.

- Aika kovatasoinen kisa se oli. Itsellä meni aika monta kierrosta bäkkiysin koittamiseen. Onneksi se sieltä tuli jaloilleen, ja vikalla kierroksella vielä caba ysi jaloilleen. Olen kyllä iloinen, että ländäsin kaksi temppua - enkä ole ennen big air -kisassa kahta ysiä ländännyt. Siinä mielessä ihan siisti juttu itselle, Rukajärvi kommentoi.

Sää oli pilvinen ja näkyvyys heikko, ja treeenipäiviä vaivasi jäiset olosuhteet. Myös pitkä alkukauden sairastaminen on rokottanut kisakuntoa.

- Flättivalo ei ollut paras mahdollinen homma, mutta on ollut kovaa ja jäistä ja onneksi ländi pehmeni kisaan. Iltakisa olisi ollut fiilis, mutta nämä on näitä. Kyllähän tossa pitäisi useampi tonni heittää, että palkintopallille olisi mahdollista päästä. Voi sanoa, ettei tatsi ole ollut paras mahdollinen tällä kaudella. Alkukausi rokotti ja on tässä vähän saanut hakea. Siinä mielessä olen tyytyväinen omaan tekemiseen. Vähän oli tällaista kisoissa harjoittelemista, Rukajärvi kertoo.

Voittoon laskenut Anna Gasser teki muun muassa backside tuplakorkki 1080 ja caballerial tuplakorkki 1080, ja muiltakin laskijoilta nähtiin tonneja.

Miesten kisassa Rinnekankaalla meni kaksi ensimmäistä hyppyä hakiessa, kunnes kolmannella tuli tyylikäs frontside 1440 ja neljännellä caballerial 1440. Viimeisellään hän yritti backside 1620:tä. Voiton otti Mark McMorris, joka johti kisaa alusta saakka. Hän teki mm. switch backside 1620 ja backside 1620. Toiseksi tullut Max Parrot pääsi jo lähelle, mutta hänen alkupään kaadutut temput ottivat veronsa.

- Kisa on ohi. Pari hyvää laskua sain alle, vaikka alkuun oli taas tahmeaa. Kaksi ekaa hyppyä meni hakiessa. Klassikko kävi, että treenit meni hyvin niin sitten vaihtui tatsi kisaan. Sitten sain vähän koppia, ja kaksi eri 1440 sain ländättyä ihan hyvin. Sitten oli enää yksi hyppy jäljellä. Vähän oli liikaa vauhtia ja tuli pyörittyä yli backside 1620. Pienestä se on aina kiinni, mutta huomenna sitten kahta kovemmin slopestyleen. Sinne ollaan Axelin (Thelen, entinen maajoukkuelaskija) kanssa katsottu hyvin tarkkaan linjat, niin mukava lähteä kilpailemaan, Rinnekangas kertoo. Hän jätti illan knuckle huckin väliin, jotta pystyi täysin keskittymään slopestyleen.

Päävalmentaja Antti Koskinen oli laskijoihinsa tyytyväinen, vaikka pienestä jäikin kiinni:

- Ennillä jatkuu edelleen nousujohteisesti. Parhaimpaan flättivaloaikaan sai veivattua kaksi parasta trikkiä mitä tuosta hyppyristä hän on tällä viikolla tehnyt, eikä aikaisemmin ole kahta noin kovaa temppua samassa kisassa tehnyt. Harmi vaan, että kalibrointiin meni niin paljon aikaa. Todella hienoa silti nähdä, että caballerial 900 toimii noinkin hyvin. US Openissa tehtiin ensimmäistä kertaa, ja nyt heti perään noin tyylikkäästi. Voidaan myös sanoa, ettei huonoille hävitty ja naisten taso mennyt kovasti eteenpäin. Siinä on se taso ja sinne on pyrittävä, eikä tämä silti murheelliseksi meitä tee.

- Harmi myös taas todeta, että lähellähän se Renellä kävi. Jos miettii Darcy Sharpen kolmatta sijaa, niin backside 1620:lla olisi sinne noustu. Se ei nyt kuitenkaan taittunut. Harmi, että Renelläkin meni pari ekaa kierrosta kanttia lipsautellessa. Olihan se hyppyri jäässä, mutta kaikille se oli sama ja sen kanssa on vaan osattava elää. Parin ekan kierroksen jälkeen kanttia teroitettiin lisää, ja sitten se piti paremmin. Kisan edetessä vauhtia alkoi myös tulla lisää, ja laskijat alkoivat mennä isommin ja isommin. Se teki vauhdinotosta haastavan. Harmillisesti on pitkään ollut pienestä kiinni. Ihan omien kykyjen sisällä mentiin eikä yliyrittämiseen sorruttu, mutta ei saatu parasta onnistumista taaskaan. Nyt koitetaan nollata tilanne ja keskittyä huomiseen.

Slopestyle lasketaan Hafjellissä sunnuntaina klo 11.30 alkaen, ja liven tarjoaa Elisa Viihde.

Tulokset: http://www.xgames.com/events/2020/norway/schedule/

Aikuisten maajoukkueen viralliset tukijat ovat Ruka ja Pihlajalinna.

Ajankohtaista