Tonteri ja Paumola karsintojen parhaina big airin finaaliin, Enne kuudes

Ville Paumola voitti ensimmäisessä ryhmässä, Roope Tonteri toisessa. Tonterille karsintojen parhaat pisteet. Merika Enne oli naisten karsinnoissa kuudes.

Kreischbergissä Itävallassa laskettiin perjantaina big airin karsinnat. Kisa oli historiallinen: ensimmäistä kertaa MM-kisojen historiassa big airia kisattiin myös naisissa. Suomesta kisassa mukana olivat hallitseva maailmanmestari Roope Tonteri, Ville Paumola, Nuutti Niemelä, Janne Korpi, Merika Enne, Kristiina Nisula ja Ella Suitiala. Petja Piiroinen jätti osallistumatta loukkaannuttuaan harjoituksissa: hän tuli kyljelleen loukaten toista pakaraansa siinä määrin, ettei voinut osallistua.
Karsinnoissa vedettiin kaksi hyppyä, joista parempi jäi voimaan. Karsinnat olivat erittäin kovatasoiset, ja monta triplakorkkiakin nähtiin. Suomalaisista kisassa jatkoon laskivat Tonteri, Paumola ja Enne. Paumola oli ensimmäisen ryhmän paras pisteillä 93.00. Hänen temppunsa oli frontside 1440, jonka hän oli ensimmäistä kertaa saanut vasta eilisissä harjoituksissa. Hänen toinen hyppynsä oli switch backside 1080, josta hän keräsi myös hyvät pisteet. Korpi oli ryhmän kuudes ja ensimmäinen, joka tippui finaalista.
- Oli mukava laskea ja oli kiva, että sain temput päälle. Kai sitä pitäisi jotain upgreidata huomiselle vielä, koska finaali on varmasti aika kovatasoinen, Paumola kommentoi.
Tonteri voitti kakkosryhmän päivän parhailla pisteillä 93.25, jotka hän sai tempusta caballerial 1440. Hänen toinen hyppynsä oli show-tyyliin backside 180 reppu selässä vedettynä.
- Ihan hyvin tuo meni, vaikka olikin hirveät vatsakivut ennen rania. Vähän meinasi kiertää mahassa, mutta sain niin sanotusti pidettyä paketin kasassa. Ekalla vedin caballerial 1440 ja se riitti finaaliin, niin toisella aloin vähän pelleilemään. Pitää katsojille välillä muistuttaa, että kyllä siellä vielä on tyyliä, hauskanpitoa ja pelleilyä mukana, että ei tämä niin totista ole vaikka isot MM-kisat onkin. Huomenna laitetaan sitten taas räikkä pyörimään, Tonteri kommentoi.
Naisissa vain Merika Enne jatkoi finaaliin. Ennen paras hyppy frontside 540 keräsi pisteitä 71.50, joilla oli naisten kuudes ja viimeinen, joka jatkoi finaaliin. Suitialan frontside 720 riitti yhdeksänneksi pisteillä 63.00 ja Nisula oli 12:s pisteillä 34.75. Hän ei aivan onnistunut frontside 720 -tempussaan. Naisten karsinnat voitti Lia-Mara Boesch Sveitsistä pisteillä 92.25. Enne ei pystynyt osallistumaan slopestyleen kärsittyään aivotärähdyksestä slopestylen harjoituksissa.
- Jäi hyvä fiilis. Oli ihan hyvä hyppyri, mutta vähän vaativa, kun hyppyrin lähtö oli niin jyrkkä. Oli fiilis, että sain temput silti tehtyä. Mulle sopii paremmin kisa missä saa tehdä kaksi temppua, niin siksi on kiva lähteä finaaliin. Olin harmissani, etten päässyt slopea laskemaan, kun sen olisin mieluummin laskenut. Tämä kuitenkin hyvin paikkaa sitä harmitusta. Tämä on elämäni ensimmäinen big air -kisa, niin on kiva päästä siinä jatkamaan eikä jäänyt lyhyeen, Enne kommentoi.
Freestylen päävalmentajalla Antti Koskisella oli päivästä kaksijakoiset tunnelmat:
- Kisa meni kuten meidän viikko tähänkin saakka: voitettiin jotain ja hävittiin jotain. Toivoin kovasti, että oltaisiin saatu lisää naisenergiaa finaaliin. Meillä oli hyvät saumat muillakin tytöillä, mutta valitettavasti pienet virheet veivät Ellan ja Kristiinan finaalin ulkopuolelle. Tosi hienoa kuitenkin, että Merika on siellä. Nyt haarikoidaan sinne sopiva temppu finaaliin mukaan. Miehissä meidän hallitseva maailmanmestari otti ja voitti karsinnat ja Paumolan Ville hyvänä kakkosena. Janne jäi harmillisesti juuri ulkopuolelle, kun ulkomaalainen onnistui kampeamaan ulkopuolelle samalla tempulla (backside 1260). Petjalla kävi harmillinen loukkaantuminen, mikä toivottavasti ei pitkään vaivaa. Kovia kilpailijoita jäi ulkopuolelle, mutta kolme meistä laski todella hyvin. Finaalissa pitää löytyä temppu vielä toisen lisäksi, mutta kyllä meidän laskijoilta sellainen löytyy, Koskinen kommentoi.
Kreischbergin MM-kisat huipentuvat huomenna big airin finaalissa, jossa jokainen laskija saa kolme hyppyä, joista kaksi parasta jää voimaan. Kahta samaa temppua ei lopputuloksissa huomioida, joten laskijoiden on tehtävä kaksi eri temppua.

Miesten big airin karsinnan tulokset: http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=SB&raceid=11716
Naisten big airin karsinnan tulokset: http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=SB&raceid=12281

Big airin finaali:

La 24.1.
klo 18.55-21.10: Big airin finaali (YLE Areena)
klo 21.00-21.50: Big airin finaali (YLE TV2)

Ajankohtaista