Matti Suur-Hamari

”Olen laskenut aktiivisesti lumilaudalla vuodesta 1999 asti, jolloin kaverini houkuttelivat minut rinteeseen lumilaudan kanssa. Tähän asti olin viihtynyt rinteissä suksien päällä, mutta kerran kun sain lumilaudan jalkoihini, en ole sen koomin suksien päällä ollut. Nuoruusvuosina laskettiin miltei joka päivä kun oli vain mahdollista mennä rinteeseen: pidettiin hauskaa kavereiden kanssa ja rakennettiin hyppyreitä ja laskupaikkoja mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Ikinä ei kumminkaan osallistuttu mihinkään viralliseen kilpailuun, laskeminen oli siihen aikaan puhtaasti vain hauskanpitoa.

Vuonna 2009 jouduin onnettomuuteen moottoripyörän kanssa, kun ajoin risteyskolarin auton kanssa. Siitä seurasi se, että vammauduin vakavasti ja vasen jalkani jouduttiin amputoimaan polven alapuolelta. Silloin mieleen väistämättäkin hiipi ajatus, että olisiko tämä kaikki hauskanpito nyt lopussa?

Löysin sattumalta netistä videon missä saman vamman omaava sääriamputoitu ihminen skeittasi ja laski lumilaudalla. Tämän videon näkeminen inspiroi minua siinä hetkessä todella paljon, ja siltä istumalta päätin, että onnettomuudestani seurannut vamma ei olisi este mihinkään, eikä edes hidaste vaan se olisi haaste joka minun tulisi voittaa. Päätin, että jonakin päivänä vielä laskisin lumilaudalla niitä samoja mäkiä kuin aikaisemminkin.

Tuo hetki tuli keväällä 2012, jolloin lähdin rinteeseen, hyppäsin vanhan lautani päälle ja kaverini tyrkkäsi minut rinteeseen. Se oli huikea tunne, aivan kuin mikään ei olisi muuttunut ja voin rehellisesti sanoa, että se oli yksi elämäni parhaimmista laskuista.

Tammikuussa 2013 päätin alkaa kilpailemaan, otin yhteyttä paralympiakomiteaan ja pyörät alkoivat pyörimään. Ensimmäinen kilpailuni ikinä oli marraskuussa 2013 Hollannin Landgaafissa paracrossin maailmancupin kauden avauskilpailu ja sijoituin siinä itseni sekä kaikkien muiden yllätykseksi kolmanneksi. Silloin mieleni valtasi ajatus, että tämä on juuri se mitä minun tulee tehdä.

Pääsin kiertämään kauden 13-14 maailmancupin osakilpailut ja sijoituin kokonaiskilpailussa kolmanneksi sekä pääsin villin kortin turvin Sochin paralympialaisiin edustamaan Suomea ensimmäistä kertaa kilpailtavassa lajissa lumilautacrossissa.

Kaudesta 14-15 lähtien urani on ollutkin todellista tähtisadetta. Sain ympärilleni valmennustiimin sekä managerit ja minut nimettiin ensimmäisenä suomalaisena vammaisurheilijana Lumilautaliiton A-maajoukkueeseen. Tämän jälkeen asiat loksahtivat kohdilleen ja kisamenestystä onkin tullut mielin määrin: neljä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa, kolme maailmanmestaruutta, X Games -kulta, avoimen luokan Suomen-mestaruus sekä viimeisimpänä saavutuksena Koreasta Paralympiakultaa ja pronssia.

Vaikka katseet on vahvasti kilpaurheilussa, niin loppujen lopuksi kumminkin se suurin tavoitteeni on antaa tekemiselläni viestiä, että jos vaan uskot itseesi, unelmiisi ja teet töitä haaveidesi eteen, niin kaikki on mahdollista: koska ainut vamma mitä ihmisellä voi olla on huono asenne.”

Ikä: 32 vuotta
Sponsorit: Toyota, Battery Energy Drink, Imatran kaupunki, Gloryfy, Sweet Protection, Apex Snowboards, Pajulahden Urheiluopisto, Iikan pyörävarikko

Instagram