Lumilautailu ja opiskelu

Lumilautailijalla on lukuisia vaihtoehtoja yhdistää opiskelu ja laskeminen. Mahdollisuuksia on jo yläkouluikäisestä lähtien aina ammattikorkeakouluihin, avoimeen yliopistoon ja varusmiespalvelukseen.

Olemme kasanneet yhteen kattavan oppaan erilaisista lumilautailijan opiskeluvaihtoehdoista ja niihin hakemisista. Niin kuin Jörn Donner sanoi, lukeminen kannattaa aina!

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia

Yhdistä koulunkäynti ja lumilautailu Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa monien huippulumi­lautailijoiden tavoin

Tavoitteenamme on yhdistää koulunkäynti ja urheilu sekä luoda opiskelijoille mahdollisuus kehittyä opiskelijana, urheilijana ja ihmisenä. Tarjoamme asiantuntevaa valmennusta ja huippuolosuhteet lumilautailun harjoittelemiseen toimntaympäristössämme, jonka keskuksena toimii Kuusamo ja Ruka. Hyödynnämme myös muita Pohjois-Suomen tuntureita sekä Vuokattia harjoittelussa.

 

Lukukausi

 

Kausi alkaa Rukalla lokakuun alussa. Syksyllä hyödynnämme myös Keski-Euroopan jäätikköolosuhteita valmistuttaessa kilpailu-, ja harjoituskauteen. Keväällä jatkamme lajiharjoituksia toukokuulle hyödyntäen Rukan pitkän laskukauden. Korkean säilölumiteknologian vuoksi Rukalla on Euroopan pisin parkkilaskukausi.

 

Valmentajat

 

Valmentajina toimivat kokeneet ja koulutetut lumilautavalmentajat ja fysiikkavalmentajia. Valmennus koostuu fysiikka- ja lajitreeneistä ja itse lajiharjoittelusta, ravintovalmennuksesta, psyykkisestä valmennuksesta ja muista asiantuntijapalveluista, tarpeen mukaan. Teemme tiivistä yhteistyötä freeskin kanssa. Opiskelijoille tarjotaan myös kaikki tarvittava apu ja ohjaus, jotta urheilu, opiskelu ja arki sujuvat turvallisesti sekä menestyksekkäästi.

 

Lukuvuosimaksu

 

Urheilijan valmennuksen lukuvuosimaksu on 1000€, joka pitää sisällään valmennuksen, hissilipun, kuljetukset lajiharjoituksiin Rukalle ja lähituntureille sekä kaupungin liikuntatilojen maksuttoman käytön. Maksu suoritetaan kahdessa erässä. Urheilijan itse kustannettavaksi jäävät leiri- ja kilpailumatkat koti- ja ulkomailla. Lukiossa opiskelu on ilmaista. Ensimmäisen vuoden oppikirjat ovat lainattavissa koulun kirjastosta. Tietokone on välttämätön opiskeluväline, joka opiskelijan on itse hankittava.

 

Asuminen

 

Asuminen on järjestetty urheilijoiden asuntolassa Opparilla, joka sijaitsee aivan kampuksen läheisyydessä. Opparilta löytyy 16 kpl 50 m2 ja 7 kpl 46 m2huoneistoja, joissa on yhteinen eteinen, keittiö (46 m2 keittokomero) ja pesuhuone.

Huoneistot on remontoitu kauttaaltaan 2018, jolloin pesuhuoneet on laatoitettu ja niihin on lisätty lattialämmitys, rättipatteri ja pyykinpesukone. Kaikista huoneistoista löytyy nykyaikainen keittiö hyvällä varustuksella (apk, jk/pk, erillisuuni, liesitaso ja liesituuletin). Eteisestä löytyy lisäksi kuivauskaappi.

Huoneistoihin majoitetaan kaksi urheilijaa, joilla on molemmilla oma noin 15 m2 lukittava huone, huoneesta löytyy kiintokaapit tavaroiden säilyttämiseen. Kevään 2019 aikana Opparille lisätään välineidenhuoltotiloja siten, että kaikilla lajiryhmillä on omat huoltotilat. Lisäksi noin 60 m2yhteistila (palauttelu/palaveri/venyttely paikka) valmistuu kevään aikana. Valmentajien toimistot sijaitsevat samassa rakennuksessa.

Huoneistojen vuokra on 50 m2 asunnossa 307€/kk/urheilija ja 46 m2 asunnossa 282€/kk/urheilija. Lisäksi tulee vesi- ja sähkömaksu kulutuksen mukaan 50/50 jaolla huoneistokohtaisesti. Kesä-heinäkuussa huoneiston vuokra on 100€/kk/urheilija, kun asuntoa ei käytetä asumiseen - huoneistoa ei tarvitse tyhjentää eikä avaimia luovuttaa. Huoneistojen hakeminen: Minna Jokiaho (puh. 040 567 0472, sähköposti:minna@jokiaho.fi)

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia tarjoaa myös mahdollisuuden jatkaa lumilautauran rakentamista toisen asteen koulutuksen jälkeen työn tai jatko-opintojen ohessa.


Toisen asteen oppilaitokset: Kuusamon lukio ja Kainuun ammattioppilaitos


Haku lumilautailulinjalle Kuusamon lukioon

 

  • Urheilija täyttää urheilijahaku­tietolomakkeen, joka toimitetaan osoitteeseensimo.suopanki@vrua.fi 12.3.2019 klo 15.00 mennessä. Jos olet ehtinyt lähettää urheilijahakutietolomakkeen jo Sotkamon lukioon, ei hätää, lukio toimittaa hakemukset suoraan Simolle.
  • Liitä mukaan kopio viimeisestä joulutodistuksestasi.
  • Pääsykokeet järjestetään Sotkamossa 2.4.2019 ja tieto valituksi tulemisesta postitetaan viikolla 16. Samassa yhteydessä kotiin tulee kirje ja ohjeet siitä kuinka otat opiskelupaikan vastaan.
  • YHTEISHAKU (HUOM! Haku poikkeaa muista lukioista.): Kun haet lumilautailulinjalle Kuusamon lukioon, älä laita ollenkaan Kuusamon lukiota hakukohteeksi yhteishakuun. Riittää, että lähetät urheilijahakutietolomakkeen. Kuusamon lukio siirtää automaattisesti lumilautailulinjalle hyväksytyt ja paikan vastaanottaneet opiskelijat opiskelijoiksi Kuusamoon. Eli tee yhteishaku vain niiden koulujen osalta, joihin haluat hakea lumilautailulinjan lisäksi. Jos kuitenkin haluat hakea myös Kuusamon lukioon tavalliseen päiväopetukseen ilman lumilautailulinjaa, laita Kuusamon lukio yhteishakuun hakukohteeksi.

Voit siis tulla hyväksytyksi sekä lumilautailulinjalle, että yhteishakukohteeseesi. Valinnan paikan vastaanottamisesta kumpaan tahansa vaihtoehtoon teet vasta siinä vaiheessa, kun sinulle ilmoitetaan mihin olet tullut hyväksytyksi.

 

Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipisteen alat 2019

 

Ammatilliseen koulutukseen valmistava koulutus (VAL

Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, parturi, kampaaja
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi
Matkailualan perustutkinto, matka-asiantuntija
Matkailualan perustutkinto, matkailupalvelujen tuottaja
Matkailualan perustutkinto, vastaanottovirkailija
Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki, tarjoilija
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähköasentaja

Opintoja voi suorittaa myös kesäkuussa.

Haku lumilauilulinjalle Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikkaan

Urheilija täyttää urheilijahaku­tietolomakkeen, joka toimitetaan osoitteeseen simo.suopanki@vrua.fi 12.3.2019 klo 15.00 mennessä.

Haku tapahtuu ”jatkuvan haun” kautta seuraavasta linkistä:

https://www.kao.fi/tutkinnot-jatkuvassa-haussa/

  • valitse sopiva koulutus (tarkista, että kohdassa lukee Kuusamo)
    • esim. Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi/Kuusamo
  • mainitse hakemuksessa, että olet hakenut myös lumilautalinjalle

Yhteishaussa Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikkaa ei tarvitse laittaa hakukohteeksi, jos et lumilautalinjasta huolimatta halua hakea johonkin koulutukseemme.

Lisätietoja antaa Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikan opinto-ohjaaja Jaana Pesonen, (puh. 044 497 5019, sähköposti jaana.pesonen@kao.fi)

Pääsykoe

Pääsykokeet Vuokatti-Ruka lumilautalinjalle järjestetään 2.4.2019 Vuokatissa. Linjalle valittaessa arvioidaan seuraavien kriteerien täyttymistä:

1) Peruskoulun keskiarvo:
Kuusamon lukioon lukuaineiden alaraja 7,0

2) Lajiliittopisteet: (Minimipistemäärä sisäänpääsemiseen 2,5)
Vaikuttavina tekijöinä kahden viimeisen laskukauden ajalta kisaosallistumiset ja -menestyminen, kuuluminen Lumilautaliiton harjoitusryhmiin (yläkoululeiritys, nuorten maajoukkue yms.)

3) Pääsykoe: (Minimipistemäärä sisäänpääsemiseen 2,5)
A) Lajitaidot: Peruslaskutaidot & temput: slopestyle, halfpipe
B) Yleistaitavuus sekä fysiikka:nopeus, voima, liikkuvuus
C) Henkilökohtainen haastattelu: valmiudet itsenäiseen asumiseen, tavoitteellisuus urheilijana, valmiudet ryhmässä toimimiseen


Yläkoululeiritykset

 

Vuokatti-Ruka Urheiluakatemia järjestää lumilautailun yläkoululeiritystä 7.-9.-luokkalaisille urheilijoille. Leirivalmennusta järjestetään 5-6 viikkoa / lukuvuosi Vuokatissa. Laskija majoittuu ja harjoittelee Vuokatin Urheiluopistolla sekä käy päivällä koulua Tenetin yläkoulussa. Leirien valmennuksesta vastaavat Suomen Lumilautaliiton ja Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmentajat. Kouluasioiden järjestämisestä urheilija vastaa itse sopimalla tehtävät oman koulun opettajien kanssa. Tenetin yläkoulun yhdysopettaja vastaa koulunkäynnistä Vuokatissa ja on tarvittaessa yhteydessä urheilijoiden kouluihin.

Hakeminen yläkoululeirityksiin anni.halonen@vrua.fiJyväskylän Yliopiston Vuokatin yksikkö

 

Keväällä 2014 järjestettiin haku Vuokatin Liikuntateknologian yksikköön liikuntateknologian maisterikoulutukseen. Hakuaika päättyi 23.4.2014. Seuraava haku on keväällä 2016. Liikuntateknologiayksikön opiskelijat voivat hakeutua Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian urheilijoiksi hakulomakkeen ja pääsykokeiden kautta. Opiskelija voi osallistua akatemiavalmennukseen lukujärjestyksen sallimissa rajoissa.

 

Kainuun Prikaati

 

Vuokatti Urheiluakatemian valmennusryhmään haetaan erillisellä hakulomakkeella (ks. alla). Akatemiaurheilijaksi hyväksytään pääsykokeitten perusteella tavoitteellinen ja motivoitunut urheilija, joka tähtää kansalliselle tai kansainväliselle huipulle ja on omassa ikäluokassaan kansallista kärkitaso.

Tarkempia tietoja Kainuun Prikaatin sivuilta.